Ota yhteyttä ×

Ammattipätevyys perustaso

Opetusmäärät

Kuorma- ja linja-autonkuljettajilta vaaditaan ammattipätevyyslaissa tarkoitettu ammattipätevyys (Laki kuorma- ja linja-auton kuljettajan ammattipätevyydestä 273/2007). Se voidaan saavuttaa perustason ammattipätevyyskoulutuksella ja sen päätteeksi suoritetulla ammattipätevyyskokeella. Koulutuksen opetusmäärät on esitetty alempana taulukon muodossa.

Perustason ammattipätevyyskoulutus vaaditaan uusilta kuljettajilta

joiden linja-auton ajo-oikeus alkanut 10.9.2008 tai sen jälkeen
joiden kuorma-auton ajo-oikeus alkanut 10.9.2009 tai sen jälkeen

Ammattipätevyys on voimassa 5 vuotta perustason ammattipätevyyden saavuttamisesta.
Ammattipätevyyden voimassaoloa voidaan jatkaa 5 vuodeksi kerrallaan käymällä viisi jatkokoulutuspäivää (5 x 7 h, yhteensä 35 tuntia / 5 v).

Ammattipätevyyden tarkoituksena on lisätä autonkuljettajien ammatillisia valmiuksia ja parantaa liikenteen ja kuljetusten turvallisuutta sekä kuljettajien edellytyksiä tehtävien hoitamiseen.

Perustason ammattipätevyyskoulutuksessa kuljettajalle annetaan opetusta kuljetusten asettamista vaatimuksista, liikenneturvallisuuteen sekä kuljettajan ja kuljetusten turvallisuuteen vaikuttavista seikoista sekä hyvästä ammatin hoitamisesta ajoneuvoa kuljetettaessa ja muissa kuljettajan tehtävissä.

 

Perustason koulutuksen kesto
Ajokorttiluokka 280 h 140 h
Tavaraliikenne C, CE väh. 18 v., alle 21 v. väh. 21 v.
C1, C1E väh. 18 v.
LT väh. 18 v.
Henkilöliikenne D, DE väh. 21 v., alle 23 v. väh. 23 v.
D1, D1E väh. 21 v.
Huom! D- ja DE-luokka: väh. 21 v. / 140 h, paikallisliikenteessä säännöllisellä,
enintään 50 kilometrin pituisella reitillä

Mikäli perustason ammattipätevyys on saavutettu koulutuksen kautta ja sitä halutaan laajentaa koskemaan myös toista liikennelajia, tulee suorittaa ammattipätevyyden laajennus. Ammattipätevyyden laajennuksen koulutuksen pituus on 70 tuntia. Koulutus voidaan antaa myös nopeutettuna, jolloin koulutuksen pituus on 35 tuntia (ikärajat, ks. taulukko yllä).

Hinnat

140 h -> 3038 € (veroton 2450 € + alv 24 % )
280 h -> 4898 € (veroton 3950 € + alv 24 %)

Ammattipätevyyden osoittaminen liikennevalvonnassa

Kuljettajien ammattipätevyyttä valvoo poliisi liikennevalvonnan yhteydessä. Kuljettaja voi osoittaa ammattipätevyytensä voimassa olon joko erillisellä ammattipätevyyskortilla tai ajokorttinsa ammattipätevyysmerkinnällä. Uusi kuljettaja voi hakea ammattipätevyyskorttia tai ajokortin ammattipätevyysmerkintää sen jälkeen, kun on suorittanut perustason ammattipätevyyskoulutuksen sekä sen päätteeksi ammattipätevyyskokeen. Sen jälkeen haetaan uusi kortti tai merkintä aina seuraavaksi viisivuotiskaudeksi säädettyjen jatkokoulutuspäivien tultua suoritetuksi.Lähteet: Liikenteen turvallisuusvirasto, Ajovarma Oy

Koulutuksen ajankohdat, paikkakunnat ja ilmoittautuminen.

Katso koulutuskalenteri